czwartek, 20 września 2012

Borówka amerykańska - idealny krzew na działkę

Borówka wysoka, zwana też amerykańską, wytwarza jagody, uchodzące za bardzo smaczne. Nadają się one zarówno do spożycia na surowo, na przetwory i do mrożenia. W sklepach owoce borówki są niestety dość drogie. Amatorska uprawa tych krzewów we własnym ogrodzie jest zatem sposobem na tańsze pozyskanie tych owocowych rarytasów.
Owoce borówki amerykańskiej oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, mają również wiele zalet prozdrowotnych. Te słodkie w smaku, soczyste owoce są niskokaloryczne i doskonale regulują trawienie. Wyróżniają się wysoką zawartością kwasów i soli mineralnych oraz witamin. Konsumpcja surowych owoców borówki nie tylko pozwala na zachowanie młodości, ale też zapobiega chorobom cywilizacyjnym.

Nie dziwi zatem fakt, że gospodarstwa zajmujące się uprawą borówki wysokiej dziś porozrzucane są po całym świecie. Chociaż największym producentem jest USA, to znajdziemy je także na terenie Australii i Japonii i oczywiście w Europie. Do Polski sprowadzono tę roślinę w latach siedemdziesiątych poprzedniego wieku. Klimat panujący w Polsce sprzyja sadzeniu tej długowiecznej rośliny. Teraz Polska ma najwięcej plantacji jagody amerykańskiej wśród krajów Europejskich i eksportujemy jej owoce do wielu sąsiednich państw.

Jagoda amerykańska to krzew osiągający do 2 m wysokości. Zdobią ją, zakwitnące w maju i czerwcu, białe kwiatki, a jesienią, przebarwiające się na czerwono, liście. Rośliny te wydają owoce, w zależności od odmiany, od początku lipca do końca września. Aby cieszyć się przez ten cały okres owocami, dobrze jest wybrać do ogrodu różne odmiany, dojrzewające kolejno po sobie. Z roku na rok plonowanie borówek powinno być coraz obfitsze, a po wejściu w pełnię owocowania, czyli tak około 5-go roku po posadzeniu, plon powinien osiągnąć 3 4 kg z każdego krzewu. Aby jednak borówka owocowała obficie, trzeba zaspokoić jej wymagania uprawowe.

Borówki preferują miejsca słoneczne i zaciszne z lekką, przepuszczalną i próchniczną ziemią, o niskim pH. Krzewy najlepiej sadzić wczesną jesienią, do dołków o średnicy ok. 1 m. Zwłaszcza w pierwszym roku po posadzeniu należy zadbać o odpowiednie nawodnienie (ale nie zalewanie) oraz nawożenie młodego jagodnika. Borówka jest wrażliwa na niedobory azotu, ale też trzeba uważać aby jej nie przenawozić. Do nawożenia dobre będą gotowe mieszanki nawozowe do borówek, które jednocześnie odpowiednio obniżą pH gleby.
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz