środa, 13 czerwca 2012

Sprzęt gastronomiczny cechy, charakterystyka, ceny

Działalność gastronomiczna zawsze wymagała zastosowania profesjonalnego sprzętu gastronomicznego. Urządzenia, jakie są wykorzystywane w kuchniach domowych, zwyczajnie nie byłyby w stanie sprostać wymaganiom kucharzy podczas pracy.
Celem tego tekstu jest przedstawienie podstawowych cech, jakie posiadają urządzenia gastronomiczne, określenie charakterystyki ich budowy oraz określenie, jak kształtują się ceny.

1# sprzęt gastronomiczny - cechy konstrukcji
Założenia konstrukcyjne sprzętu kuchennego do profesjonalnego zastosowania zakładają, że ma on przede wszystkim:

  • Spełniać wszelkie wymagania BHP oraz sanepidu,
  • Posiadać powierzchnię łatwą do zmywania oraz utrzymania w czystości,
  • Być wytrzymałym na wszelkie uszkodzenia, do jakich może dojść podczas pracy.

Aby spełnić te wymagania, standardowe materiały nie nadają się. Drewno jest materiałem wytrzymałym, lecz drogim oraz trudnym w konserwacji. Sprzęt gastronomiczny poza tym zostawiałby porysowania oraz odciski w materiale.

Plastik to uniwersalne tworzywo, łatwe w czyszczeniu, a przy odpowiedniej obróbce odporne również na pęknięcia. Niemniej jest to materiał bardzo podatny na ciepło, które jest nieodłącznym elementem każdej gastronomii.

W takim wypadku tylko stal nierdzewna zdaje egzamin. Jest wytrzymała, odporna na gorąc oraz odpowiednio wyszlifowana jest łatwa do dezynfekcji. Jej cena oczywiście jest znacznie wyższa, lecz lata doświadczeń firm produkujących sprzęt gastronomiczny pokazały, że tylko ten materiał sprawdza się w warunkach zabudowy kuchennej.

2# Charakterystyka urządzeń gastronomicznych
Ze względu na ciężkie warunki pracy maszyn w kuchni, sprzęt gastronomiczny musi spełniać określone wymagania dotyczące wydajności i odporności na uszkodzenia. Ponieważ materiałem naczelnym jest stal, charakterystyka wyposażenia gastronomii jest poniekąd już z góry narzucona.

Dla przykładu zmywarki gastronomiczne są dzielone w 3 kategorie:

  • Zmywarki do naczyń stołowych,
  • Zmywarki do naczyń szklanych,
  • Zmywarki kapturowe.

Pierwszy rodzaj został stworzony do mycia naczyń oraz zastawy stołowej, jaką podaje się klientom w restauracjach. Urządzenie nie odbiega zanadto wyglądem ani funkcjonalnością od tych, jakie możemy posiadać we własnym mieszkaniu.

Zmywarki do szkła są mniejszą wersją zmywarek gastronomicznych do zastawy. Posiadają najczęściej tylko jedną półkę dostosowaną do umieszczania na niej szklanek, kieliszków i wszelkiego szkła służącego do napojów. Tempo prania w takich urządzeniach jest bardzo wysokie (nawet do 3 minut) ze względu na ciągłe zapotrzebowanie na naczynia.

Zmywarki kapturowe natomiast swoją nazwę zawdzięczają sposobowi ich otwierania oraz zamykania. Zmywaki gastronomiczne tego rodzaju są wysokie (rozmiaru lodówki), a naczynia wkłada się w górną część, aby następnie opuścić zamknięcie przypominające kaptur. Te urządzenia są głównie wykorzystywane do mycia narzędzie kuchennych takich, jak garnki, kociołki czy patelnie.

Jak widać na powyższym przykładzie, charakterystyką sprzętu gastronomicznego jest występowanie w wielu odmianach. Ma to na celu sprecyzowanie zadań, jakie ten sprzęt ma wykonywać. Podczas gdy w domowych kuchniach większość użytkowników wymaga maszyn do wszystkiego, gastronomia preferuje skoncentrowane działanie na rzecz większej produktywności.

3# Ceny sprzętu gastronomicznego
Uwzględniając powyższe punkty, można wnioskować, że sprzęt gastronomiczny posiada następujące cechy:

  1. Jest wykonany z materiałów stalowych o dużej trwałości,
  2. Operacje wykonywane przez maszyny są ściśle sprecyzowane (nie ma tutaj robotów wielofunkcyjnych),

Już pojawienie się tych cech może nam sugerować, że towar gastronomiczny będzie posiadał wyższą cenę od urządzeń spotykanych w popularnych hurtowniach AGD. Jako że jest to sprzęt wyspecjalizowany, którego celem jest wysoka produktywność w ciężkich warunkach oraz gwarancja wytrzymałości, ceny według cenników kształtują się w następujący sposób:

Urządzenie:

Średnia cena:

Zmywarki gastronomiczne kapturowe

6 999,00 PLN

Grill kontaktowy podwójny

1 843,77 PLN

Szatkownica do warzyw

3 044,25 PLN

Kuchnia gastronomiczna elektryczna

5 621,10 PLN

Jak łatwo można zaobserwować, ceny sprzętu gastronomicznego są znacznie wyższe od tego dostępnego w sklepach dla domowników. Jednak z drugiej strony nie są to koszty, które byłyby w stanie wpędzić początkującego przedsiębiorcę w długi. Rozważnie zaplanowane zakupy pozwoliłyby założyć własny lokal gastronomiczny dzięki pożyczce bankowej oraz ewentualnym dofinansowaniu z Urzędu Pracy lub Unii Europejskiej.
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz