czwartek, 20 września 2012

Wykorzystaj zioła ze swojego ogrodu

Autorem artykułu jest Omega7


Własnoręcznie zasadziłeś zioła, dbałeś o nie i patrzyłeś jak rosną i rozwijają się. Możesz je teraz wykorzystać na wiele sposobów ale zanim będziesz mógł ich użyć, będziesz musiał najpierw poświęcić trochę swojego czasu i pracy. Ponownie.
Zanim będziemy mogli wykorzystać nasze zioła, będziemy musieli najpierw je zebrać. Ważną rolę odgrywa tutaj czas, w którym będziemy chcieli zebrać plon. Zarówno wiatr jak i ciepło mogą rozproszyć i zmniejszyć aromatyczność ziół nie jest to pożądane, ponieważ zioła są uprawiane i wykorzystywane właśnie ze względu na ich aromatyczność i walory smakowe. W dni wilgotne przez roślinę produkowane jest mniej olejków, a co za tym idzie wydzielane jest mniej aromatu, tak dla nas ważnego. Dlatego najlepszy moment na zbieranie ziół to spokojny, suchy poranek mniej więcej w połowie lata. Jeśli na roślinie zbierze się rosa, poczekaj aż wyparuje. Pamiętaj też, żeby nie wyrywać całej rośliny nie na tym to polega. Zrywaj pojedyncze listki lub kłącza, żeby mogły one odrosnąć i po raz kolejny wydać plon. Musisz również zwrócić uwagę na to, żeby za jednym razem zebrać nie więcej niż 1/3 zioła, wtedy bowiem regeneruje się ono najlepiej i możesz być pewien, że zerwane listki niebawem odrosną. Zbiory to również dobry moment na sprawdzenie, czy nie pojawiły się żadne szkodniki, lub uszkodzone liście. Jeśli tak pozbądź się obu problemów.

trzy najbardziej popularne sposoby przechowywania zebranych ziół: suszenie, zamrażanie, lub trzymanie ich w zaprawie np. z soli lub occie. Najlepszą metodą na wysuszenie ziół jest zebranie ich w grupkę kilku do kilkunastu sztuk, zerwanie kilku listków u ich podstawy i związanie ich sznureczkiem. Tak przygotowany bukiecik należy następnie powiesić w chłodnym, nienasłonecznionym miejscu. Jeśli chcesz ususzyć pojedyncze listki, wystarczy je zerwać i położyć np. na kawałku materiału w ten sposób, jeśli się pokruszą po wysuszeniu, wystarczy, że je zawiniesz nie musisz martwić się o to, że rozsypią się po podłodze, czy stole. Można oczywiście użyć specjalnych urządzeń przeznaczonych do suszenia owoców, grzybów czy innych roślin, jednak żeby zachować pełnię aromatu i smaku, lepiej pozostawić to naturze.

Jeśli chcesz zamrozić swoje zioła i korzystać z nich w okresie zimowym, należy poszatkować je na małe cząstki i owinąć w np. cienki papier do pieczenia lub po prostu wsypać je do foliowej torebki i włożyć do zamrażalnika. Przygotowane w ten sposób zioła możesz wtedy trzymać w zamrażalniku do czasu kiedy będziesz ich potrzebował nie zepsują się.

Najlepsze są oczywiście zioła świeże, zerwane wprost z ogrodu. Nie zawsze jednak mamy do nich dostęp na przykład właśnie w zimie. Dlatego przechowywanie ususzonych lub zamrożonych ziół jest bardzo popularne wśród ogrodników. Zioła są nadal smaczne (chociaż nie tak aromatyczne, jak świeże), i można ich używać przez cały rok zawsze są dostępne. Dlatego nawet jeśli zależy nam na jak największej świeżości, warto trochę jej poświęcić, żeby móc cieszyć się przyprawą przez cały rok.

Szukasz więcej informacji na temat uprawy ziół i zakładania ogrodu? Odwiedź mój Blog ogrodniczy z poradami!
--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz